Cinematograful de artă al orașului

Cinema Studio este un cinematograf dedicat filmului de artă și un hub pentru sectorul audiovizual. A fost imaginat împreună cu actorii culturali locali: Institutul Francez, Pelicula Culturală, Marele Ecran, DocuMentor, Timishort, cu sprijinul Groupama Asigurări. Cinematograful a fost renovat de Municipiul Timișoara și este administrat și programat prin Centrul de Proiecte.

Programul se concentrează pe film de artă contemporan și de patrimoniu, cu precădere european, propunând și serii tematice, festivaluri și proiecții în exclusivitate, curatoriate pentru cinefili. Vara, pe rooftop, vor putea fi vizionate filme în aer liber.

Hub-ul audiovizual este gândit ca o platforma de profesionalizare și sprijin pentru sectorul audiovizual local, cu un spațiu de coworking, echipamente de post-producție și chiar un studio radio.


Scurt istoric

1938
Cinematograful este construit la inițiativa investitorului Alexandru Băcilă, după proiectul arhitectului Mihai Dolliner, fiind denumit inițial Cinematograful Scala.
1941
Primăria cumpără cinematograful și îi schimbă numele în Cinema Thalia
1948
După naționalizare, clădirea își schimbă identitatea, iar în perioada administrației comuniste funcționează sub numele de „Timpuri Noi”, ca sală de proiecție pentru filme documentare, cu acces liber și program permanent.
1966
Cinematograful este redenumit Studio și administrat România Film, proiectând în general filme de artă și de cinematecă.
2011
Din cauza lipsei de investiții în renovări cinematograful ajunge într-o stare avansată de degradare și în anul 2011 se închide.
2018
Municipiului Timișoara preia Cinema Studio de la RADEF. La inițiativa comunității locale de cinefili, acesta este ales să devină cinematograf de artă și hub audiovizual. Proiectul de reabilitare și refuncționalizare a fost imaginat în colaborare cu Institutul Francez din România, asociațiile locale Peliculă Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (Timishort), cu sprijinul Groupama Asigurări, care a finanțat proiectul arhitectural.
2024
Cinema Studio se deschide în decembrie după un amplu proces de reabilitare, care a inclus restaurarea fațadei art-deco originală, o reconstrucție completă a interiorului cinematografului și dotarea cu cele mai moderne echipamente tehnice.

Galerie

Specificații tehnice

Sala principală

Capacitate de 184 locuri
Ecran fix
Proiector digital Barco 2k 9S LaserBa
Sunet Dolby Surround 7.1

Sala secundară

Capacitate de 66 locuri
Gradene retractabile cu 51 de locuri
Ecran fix și cortină retractabilă
Videoproiector Barco

Terasă circulabilă pe acoperiș

Capacitate de 80 persoane
Scenă modulară
Echipament pentru proiecții în aer liber

Spațiu pentru cafenea la parter

Dotat cu mobilier (mese, scaune)
Videoproiector și ecran retractabil
Simeze pentru expunere pe pereți

Echipă

Cinema Studio este administrat și programat de aceeași echipă din cadrul Centrului de Proiecte care coordonează cinematografele Victoria și Timiș.

Abonează-te la newsletter

Fii la curent⚡️cu următoarele proiecții și evenimente.